dijous, 17 de gener del 2008

Reequipament i ressenya de la Paret de Calella








Situades a la paret de formigó de la N-II, al seu pas per la cala anomenada la vinyeta, es van equipar a principis dels anys 80 unes quantes vies d’escalada esportiva, que demostraven la necessitat d’un espai on entrenar, ja que al Maresme per desgràcia no trobem gaires parets de roca natural.



D’això ja fa més de 25 anys quan escaladors com en Jaume R, en Joan M i en Josep G, picaven forats a cops d’escarpa directament al formigó, creant el que seria una de les millors parets d’escalada de l’alt Maresme, i es que aquest racó té un ambient molt agradable, ja que això d’entrenar en una cala prou tranquil·la i amb les vies pocs metres de l’aigua, fan d’aquest espai una escola perfecte per anar-hi durant tot l’any, tant a iniciar-se en aquest esport com a entrenar fent sèries per millorar la tècnica i resistència.

El problema amb que ens trobàvem els darrers anys era la falta de seguretat, ja que les reunions s’han deteriorat ràpidament perquè en aquella època no hi havia materials per equipar en ambients marítims, i també pel gran ús que han rebut.

Per tant la prioritat ha sigut equipar totes les vies amb noves reunions d’acer inoxidable molt resistent (AISI 316), que porten un mosquetó de seguretat i es fixen amb dos ancoratges químics. La veritat és que són unes reunions molt segures, resistents i còmodes, de la casa Fixe.

Un altre aspecte que hem millorat és la restauració de les vies que tenien preses molt antigues que s’havien caigut, es movien, estaven gastades, o trencades. Així hem instal·lat les noves preses de Fixe, fabricades per JM climbing surfaces que són molt més ergonòmiques, i tenen un acabat que li donen un tacte molt adherent. Cal dir que s’han respectat les vies de “forats” ja que estan en bon estat i són les més típiques de la paret, d’altres s’han arreglat parcialment i algunes s’han renovat completament. Així contem que finalment disposarem de més d’una vintena de vies que van del 4rt fins el 7è grau de dificultat i tenen una llargada de 8 a 20 metres, en general són vies de placa amb passos força dinàmics però també n’hi ha alguna que passa pel desplom dels túnels.

Finalment vull agrair la col·laboració del GEM, i de l’empresa JM Climbing Surfaces, i a totes les persones que han col·laborat activament en les tasques de reparació, gràcies a tots aquest projecte s’ha pogut realitzar. També convido a tothom a que vingueu a provar les vies tant si sou escaladors veterans com si és la primera vegada que practiqueu aquest esport, esteu tots convidats!!

­ SEMPRE AMUNT !!




Escrit realitzat per Xavier Gelpí al Drecera


dimecres, 16 de gener del 2008

Entrevista a LLuís Giner (soci del GEM), a la web de la FEEC

El català Lluís Giner (Grup Excta. Malgratenc) és Director Tècnic de la Federació Espanyola d'Esports de Muntanya i Escalada (FEDME) i membre del Management Committee de l’International Federation of sport climbing (IFSC).

Entrevista

dimecres, 9 de gener del 2008

TERRA INCOGNITA Les Agudes – Montseny 230m. 6c (V+/A1 obligat)


TERRA INCOGNITA Les Agudes – Montseny 230m. 6c (V+/A1 obligat)


Equipada al agost del 2007 per: Xaro Gandia, Josep Mula i Laura Piferrer (socis del centre) Amb l'ajuda del GEM i d'Esports DOM

1º ascensio i alliberament: 10 de setembre 2007 per Joan Bardalet




Aproximació: Cal deixar el cotxe al punt quilomètric 23,8 de la carretera de Santa Fe del Montseny, on hi ha un petit forat per tres vehicles, i just per el petit barranc que tenim alla mateix comencem a trobar fites per un bon camí que puja molt dret fent ziga-zagues primer pel bosc i mes tard per mig d' una tartera, cal pujar prou gairebé on acaba el pedregar i comencen les parets fins que trobem una gran fita (25min.) girem a la dreta passem al costat del inici del Vol del Home Ocell i aquí cal agafar un corriol fitat que ressegueix el peu de parets i en poc mes de 5 minuts arribem al inici de Terra Incògnita, nom a peu de via i pitó amb baga visible

Llarg 1 (V+, 25m.)- comencem per una tètrica xemeneia que poc a poc es va posant mes i mes dreta fins que hem de superar dos ressalts que desplomen però amb molt bon canto i ben assegurat després ens anem uns metres a la nostre dreta per superar una petita panxa sobre placa fina i recte amunt fins reunió. Amb cordes de 60m. Es possible enllaçar els 2 primers llargs(1pito, 4parabolts).

Llarg 2 (V+, 30m.)- uns metres a la dreta enfilem amunt pel mig del aeri espero per placa fisurada i molt vertical, on podem posar catxarros si veiem lluny les xapes, després del 3er parabolt deixem el fil de l'aresta i hem de flanquejar a l'esquerra pel itinerari mes evident fins la R (4 parabolts).

Llarg 3 (6a, 40m.)- a l'esquerra flanquegem uns metres per la vira herbosa fins al peu de paret, aqui pujem un pel i cal fer uns 4 metres de travessa prou fina, (possible A0), a partir d' aqui anem seguim les xapes pel cami mes evident i (compte amb el fregament de les cordes) afrontem un finet mur amb fines regletes que no es veuen a priori, ens hem de possar de peu sobre una cutre plataforma herbosa i fer una curta travessa fins buscar la fissura de la dreta que a mesura que anem pujant es va tornant mes facil, seguim pel fil de l'aresta fins trobar la R (8 parabolts).

Ara deixem l'aresta i busquem la paret de la nostre esquerra, en aquest punt el millor es recollir la corda i gairebe posar-nos les bambes i hem de seguir unes fletxes blanques en sentit descendent que ens duen a la part mes baixa de la paret.

Llarg 4 (6a, 25m.)- enfilem recte amunt per terreny completament vertical, amb bona presa, però no gaire adherent, busquem el terreny menys difícil que ens duu en diagonal a la dreta fins superar una placa llisa, fent una fàcil travessa a l'esquerra i anem a buscar amunt un evident diedre llis amb excel·lents presses de mans als laterals (possible A0), fins arribar a una estreta i aèria repisa on muntem reunió. (3pitons, 6 parabolts).



Llarg 5 (6a, 50m.)- sortim per l'esquerra amb passos prou atlètics i comencem a fer travessa a dreta per sobre l'extraplom amb presses prou fines i desprès seguin la mateixa tònica recte amunt fins trobar una fàcil repisa de mans que ens duu a la dreta, ara el terreny es mes ajagut i anem superant varis ressalts sobre petites presses, superem una fina placa (evitable per l'esquerra) i arribem a una amplia vira herbosa ascendent fins muntar reunió uns metres mes amunt. (1pito, 9 parabolts)




Llarg 6 (6c/A1, 40m.)- escalem amunt i al superar un petit esglaó ens trobem consecutivament 3 pitonisses d'expansió (¿?) on ens caldrà plaques recuperables o baguetilles, seguim amunt per una placa inclinada amb poc relleu fins la base de la paret desplomada, ens enfilem per la seva fissura diagonal de generosa pressa i que es facil de protegir, on acaba aquesta un petit flanqueig a la dreta sobre roca desplomada i llisa i aqui trobem el pas mes dur de la via (6c), ben protegit i possible superar en A1, a continuacio un mur vertical amb molt bona pressa i bones possibilitats de autoproteccio ens duen a la R. (1 pito, 3 pitonisses, 6 parabolts)




Llarg 7 (V+, 25m.)- ens desplaçem uns 6 metres a la dreta a traves d'una vira herbosa, per un petit diedre guanyem alçada i a partir d' aqui ens caldra visualitzar els allunyats parabolts que marquen l'itinerari a seguir, per bona pressa i generoses fissures que ens aportaran confiança al auto protegir-nos (3 parabolts).


Baixada: cal seguir carenejant el tram final de la aresta de Les Agudes fins assolir sense dificultats el seu cim, ara baixem uns 200 metres fins situar-nos al collet de Les Agudes, a l'esquerra surt un bon cami senyalitzat amb marques de color vermell, passem per la font del Briaço i seguim baixant seguint les taques de color fins arribar a la carretera, ara només ens caldrà resseguir aquesta poc mes d' un quilòmetre per arribar al punt de sortida.
Material necessari: cordes de 50 metres mínim, 4 o 5 friends mitjans i petits, 3 plaques recuperables i 12 cintes exprés.Altres dades: Orientació nord on caldrà evitar l'hivern i ideal per l'estiu. Reunions còmodes amb parabolts de M10 no rapelables, la resta de la via amb parabolt de M8 i pitons casolans.